keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Laskiaispulladonitsit lakutäytteellä

laskiaispulla, laskiaispulladonitsit, laskiainen, pulladonitsi, pikapullat

Kohta on se toinen aika vuodesta, kun meillä leivotaan pullaa. Laskiainen, nam! Koska pakastimeen on jäänyt pussillinen korvapuusteja lokakuun korvapuustipäivästä, halusin nyt testata onnistuisiko pullan leipominen nopeammin ja vähemmällä vaivaamisella. Tein tavallisen pullataikinan, mutta käytin vähemmän jauhoja ja paistoin taikinan uudessa donitsivuoassa. Keittelin lakritsikinuskia tuomaan laskiaispulliin uutta twistiä, mutta yhtä hyvin pulladonitsit voi täyttää perinteisesti kermavaahdolla ja hillolla taikka mantelimassalla.


Pulladonitsit

2 dl maitoa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 muna
1 pss kuivahiivaa
5 dl jauhoja
50 g voita

Lämmitä maito 42 asteiseksi. Sekoita puuhaarukalla joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja muna.
Lisää jauhot ja kuivahiiva sekä lopuksi sulatettu voi.
Jätä taikina liinan alle lakritsitoffeen keittämisen ajaksi.
Voitele donitsivuoka ja jaa taikina siihen. (Jos taikinaa jää vähän yli, paista se vaikka muffinssivuoissa.)
Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.


Lakritsikinuski

1,5 rkl fariinisokeria
1,5 rkl siirappia
ripaus suolaa
½ dl kuohukermaa
½ tl raakalakritsijauhetta
1 rkl voita

Laita kattilaan sokeri, siirappi, suola sekä kerma ja keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoitten kunnes sakenee (n. 8 min).
Sekoita joukkoon voi sekä lakritsijauhetta oman maun mukaan.


Lakritsikerma

1 prk kuohukermaa
1 pkt maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl raakalakritsijauhetta

Vaahdota kerma ja vatkaa loput ainekset joukkoon. Lakritsijauhetta oman maun mukaan.


Meillä ei useinkaan tuoksu pulla, sillä en jaksa sitä vaivaamista, kohottamista, odottamista, pyörittämistä, kohottamista, odottamista. Vaikka pullan leipominen itsessään ei ole rakettitiedettä, niin aikaa siihen uppoo väistämättä, mikä taas on vastaan helppoa&nopeaa-keittiöideologiaani. Tuoretta lämmintä pullaa ja kylmää maitoa on lähes mahdoton vastustaa, mutta pakastimeen päätyessään pullat jäävät sinne pyörimään, kunnes maistuvat pakastimelta ja joutavat roskikseen. Tämän kehittelemäni pulladonitsi-reseptin ansiosta haluaisin uskoa, että tästedes olen pullantuoksuisempi äiti.


Joko te olette korkanneet laskiaispullakauden?

Sinisiä hetkiä keskiviikkoonne,
Heidi

ps. Jos kerran kellojakin siirretään, niin voitaisiinko samantien siirtää kuukausia? Vai koska muka viimeksi jouluaattona on ollut näin paljon lunta??

lauantai 20. tammikuuta 2018

Pataleipää kahdessa tunnissa

pataleipä, pataleipäresepti, helppo pataleipä, nopea pataleipä

Meillä on viikon sisällä leivottu jo kolme kertaa tätä nopeasti valmistuvaa pataleipää. Leipään saa vaihtelua lisäämällä taikinan joukkoon esimerkiksi porkkanaraastetta. Myös nahistuneet omenat, jotka olisivat muuten jääneet syömättä, sopivat leipään erinomaisesti. Hävikin torjuntaa parhaimmillaan!


Pataleipä

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 dl kauraleseitä
2 dl kaurahiutaleita
8 dl vehnäjauhoja
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
2 rkl öljyä

Sekoita hiiva ja sokeri 42 asteiseen veteen ja anna kuplia 10 min.
Sekoita mukaan loput ainekset ja anna taikinan kohota liinan alla noin 45 min.
Pane pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 200 asteiseksi.
Kaada taikina kuumaan pataan.
Paista leipää ensin 45 minuuttia, poista kansi ja paista vielä 15 minuuttia ilman kantta.

Vinkki! Sekoita pataleipätaikinaan 2 dl porkkana- tai omenaraastetta.


Pehmeä sisältä ja rapea päältä - ihmekös tuo, ettei leipä näe seuraavaa päivää viisihenkisessä perheessä. Taas olisi uuden leivän aika, sillä vanhasta leivästä on jäljellä enää muruset leikkuulaudalla. 5-vuotiaamme ylensi minut juuri ja sain leivän ansiosta parhaan leipurin tittelin!


Voita päälle ja voilà! Olen kyllä suunnitellut herkuttelevani pesto-mozzarellaleivällä, mutta pataleipä on aina ehtinyt loppua ennen kuin olen päässyt hifistelemään. Taikinan voi muuten aivan hyvin jättää kohoamaan vaikka ulkoilun ajaksi, joten taidankin tästä mennä leipasemaan taas yhden taikinan ennen kuin lähdemme luistelemaan.


Kaunista pakkaspäivää,
Heidi

keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Frozen-kakku & jääkoristeet

frozen-kakku, frozen cake, syntymäpäiväkakku, synttärikakku, birthday cake

Lääkityksestä huolimatta meillä ei vaan kuume ota laskeakseen - nimittäin Frozen-kuume. Jouluaaton aattona juhlimme esikoisemme 8-vuotissynttäreitä, joihin hän toivoi Frozen-kakkua. Elsa-kakku tehtiin pari vuotta sitten kuumepiikin ollessa korkeimmillaan ja nyt vaihtelun vuoksi tarjolla oli Anna-kakkua. Pohjan tein Nigella Lawsonin Paholaisen suklaakakun reseptillä, joka löytyy blogin alkutaipaleelta arkistojen kätköistä. Tytär olikin näemmä toivonut tehtävän tuota suklaakakkua syntymäpäivilleen jo neljä vuotta sitten! Koitan pinnistellä, mutta en yhtään muista millainen kakku silloin tehtiin, eikä blogikaan osannut vastata tuohon kysymykseen. Ihan mielettömän herkkua ja suklaista paholaisen kakku kuitenkin on - senhän ymmärsi jo 4-vuotiaskin!


Pohja
50g kaakaojauhetta
100g muscovadosokeria
2,5 dl kiehunutta vettä
225g vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
125g pehmeää voita
150g sokeria
2 tl vanilja-aromia
2 munaa

Liota kaakaojauhe ja muscovadosokeri kuumaan veteen.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää vaahtoon ensin vanilja-aromi, sitten munat ja kuivat aineet vuorotellen.
Lisää neste viimeiseksi.
Kaada seos voideltuun ja leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.
Paista 180 asteessa 30 min.

Täyte
1 pkt vaniljatuorejuustoa
1 prk vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
(sinistä ja valkoista elintarvikeväriä)

Vaahdota kerma ja lisää joukkoon tuorejuusto sekä sokeri.
Säästä pieni määrä kakun kuorrutukseksi ja värjää se tipalla sinistä sekä valkoista elintarvikeväriä.

Jääkoristeet
68 g sokeria
34 g vettä
sinistä elintarvikeväriä

Kuumenna sokeria ja vettä kattilassa sekoittaen kunnes sokeri on liuennut.
Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä sekoittamatta useita minuutteja. (Itse keitin noin 13 minuuttia.) Seos on valmista, kun se alkaa hieman kellertää.
Sekoita joukkoon muutama tippa sinistä väriainetta ja kaada kuuma massa pellille leivinpaperin päälle ja levitä se teräslastalla nopeasti ohueksi levyksi.
Riko levy ja koristele kakku juuri ennen tarjoilua.


Joulun painaessa päälle halusin pitää synttärikakun tällä kertaa mahdollisimman yksinkertaisena ja nopeana toteuttaa. Olin unohtanut, että Paholaisen suklaakakku paistuu kuperaksi, minkä vuoksi leivoin häthätää vielä toisen kakun. Leikkasin hatut pois ja säästin ne toista käyttötarkoitusta varten (okei, toinen hattu hävisi parempiin suihin ennen pakastimeen asti ehtimistä). Pohja oli juuri niin täyteläisen suklainen kuin muistelinkin ja vastasi siis päivänsankarin toiveisiin. Viiriä varten etsiskelin kimallepaperia joulun ruuhkahuipun aikaan täpötäysistä marketeista, tuloksetta. Kotoa kaapista sattui löytymään hopeista teippiä, joka onneksi pelasti tilanteen ja synttärisankari sai haluamansa näköisen Anna-kakun.

Keskiviikkoterkuin,
Heidi

keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Uusi tuttavuus - Kvinoapihvit

kvinoa, kvinoapihvi, resepti, kvinoaresepti, kvinoapihviresepti

Käytin eilen ensimmäistä kertaa kvinoaa. Pikaisen googlettelun jälkeen ryhdyin tuumasta toimeen ja kvinoapihvit valmistuivat nopeasti. En tiennyt miten kvinoa käyttäytyisi keitettäessä, joten keitin varovaisen 1,5 desin testierän. Keitettäessä kvinoa kolmin- ellei jopa nelinkertaistui eli sitä valmistui yli tarpeiden. Laitoin loput odottamaan jääkaappiin ja taion niistä tänään jotain päivälliseksi.


Kvinoapihvit

5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 dl kvinoaa (3 dl keitettyä)
1 kananmuna
2 pientä porkkanaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl kauraleseitä
suolaa, pippuria, chilijauhetta
öljyä paistamiseen

Huuhtele kvinoa huolellisesti.
Keitä kvinoaa kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä 15 min.
Raasta porkkana ja silppua sipulit pieneksi.
Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna vetäytyä hetki.
Painele taikinasta pihvejä leivinpaperin päälle.
Paista pihvit nopeasti rapeiksi runsaassa määrässä öljyä.

kvinoa, kvinoapihvi, resepti, kvinoaresepti, kvinoapihviresepti

Mies teki pihveille kastikkeen turkkilaisesta jugurtista, jonka joukkoon murskasi pari valkosipulinkynttä ja laittoi ripauksen sokeria, mustapippuria sekä tilkan sitruunamehua. Lapsille yritin vähän kyseenalaisesti myydä nämä makaronipihveinä... Maistelivat, mutta hittiä näistä ei heidän keskuudessaan ainakaan kertaheitolla tullut. Omasta mielestäni ne olivat kyllä kokeilemisen arvoisia ja tehdään toistekin. Mainiota löytää uusia vaihtoehtoja nopeasti valmistuvien arkiruokien listalle!

Kivaa kasviskeskiviikkoa,
Heidi

maanantai 1. tammikuuta 2018

★ 2018 ★

uusi vuosi, 2018

Kiitos teille ihanat lukijani, kun olette eläneet kanssani viime vuoden ilot ja surut. Nyt uutta kohti! Olkoon uusi vuosi meille armollinen.

Onnellista uutta vuotta,
Heidi